‘Stop met die onzin! 

Ik ben Joris. 

Laat alsjeblieft dat ‘Hij kan niet praten’ weg’

Iedereen heeft het weleens meegemaakt. Dat je iets wil zeggen, maar de juiste woorden niet kan vinden. Maar wat nou als je heel extravert bent, een spraakzame ziel, maar helemaal geen woorden hebt? Zo is het bij onze Joris.

Joris heeft ons de afgelopen jaren geleerd dat je heel goed extravert kan zijn zonder een woord te spreken. Heel lang – tot hij bijna 5 jaar oud was – sprak hij maar 2 woorden: pappa en mamma. Om voor te zijn dat mensen hem gingen vragen hoe hij heette of hoe oud hij was, introduceerden we hem vaak als: ‘Dit is Joris en hij kan niet praten’. Op een gegeven moment was hij ons telkens voor, door bij nieuwe mensen ons aan te wijzen en te zeggen ‘pappa, mamma’. Duurde een tijdje voor we door hadden dat hij eigenlijk bedoelde te zeggen: ‘Stop met die onzin. Ik ben Joris. Laat alsjeblieft dat ‘Hij kan niet praten’ weg’. Daarna werd het dus: ‘Dit is Joris en weet je wat hij kan? Nederlands met gebaren!’. Veel positiever en leuker voor hem natuurlijk. 

Toen begon ons op te vallen, dat hij dat niet-praten op allerlei manieren frontaal aanpakte. Op de eerste schooldag bij zijn nieuwe school, gebruikte hij de tong van het monster op z’n shirt om contact te leggen met zijn nieuwe juf. Toen er in een restaurant leuke meisjes aan de tafel naast ons zaten, gebruikte hij zijn hele vocabulaire, namelijk ‘pappa, mamma’ als openingszin (menig puber kan hier nog van leren). Om aan te geven dat hij zo blij was om te spelen met het zoontje van vrienden, pakte hij zijn hand vast. En liet niet meer los. Zo zijn er talloze voorbeelden waar hij bewijst dat je een extravert kan zijn zonder te praten. 

Zijn – meer introverte – vader was laatst op een conferentie voor een nieuwe baan, waar hij niemand kende. Aangekomen in het hotel was de eerste gedachte even lekker een rondje te gaan hardlopen om bij te komen van de reis. Toen bedacht hij zich dat Joris in zo’n geval juist direct naar de bar zou gaan om zijn nieuwe collega’s te leren kennen. Zo gezegd, zo gedaan, met als resultaat dat vader zelfs bijna de netwerkwedstrijd van de conferentie won. Met dank aan Joris, hoewel die natuurlijk wel gewoon eerste zou zijn geworden.